torsdag 6 oktober 2016

"Westerholmarna" och Paille grundlade Brynäs tämligen logiska seger

Segermarginalen får förvisso betraktas som i överkant i paritet till det spelmässiga, men det faktum att Brynäs vann kvällens match var tämligen logiskt i sig.

Gävle-gänget hade sammanfattningsvis utan tvivel ett chansövertag och skapade oerhört många klara målchanser mot ett tafatt Luleå, som agerade vilset samt rörigt i egen zon i allmänhet.

Det här var LHF:s sämsta match hittills i SHL den här säsongen över hela banan.

Brynäs fortsätter därmed att "spöka" för Luleå i Gävle. LHF vinner - märkligt sällan - borta mot BIF.

***

Luleå blixtrade trots allt till framåt emellanåt och det här var ingen lätt match för Felix Sandström, som gjorde ett antal bra ingripanden och förtjänar ett rätt så bra betyg i Brynäs-kassen.

***

Kedjan med "Westerholmarna" och Tomas Zaborsky var Brynäs vassaste trio. Den kedjan snurrade på friskt i anfallszon och skapade massvis med målchanser.

Daniel Paille bevisade att han är så mycket mer än en grovjobbare och tog ett stort offensivt ansvar. En av matchens största utropstecken.

Jacob Blomqvist "gnuggade" på bra i fjärdekedjan och visade mycket karaktär samt skapade en del framåt. Ytterligare en spelare som ska lyftas fram i hemmalaget.

***

Joel Lassinantti gjorde visserligen inte direkt någon "supermatch", men ska inte lastas för något av de insläppta målen och kommer - som en av få Luleå-spelare - undan med ett godkänt betyg.

***

Andreas Falk var för övrigt Luleås överlägset hetaste utespelare. Tvåvägscentern tog många bra offensiva initiativ i kväll och gjorde sin bästa SHL-match den här säsongen så här långt.

Matchfakta

Brynäs - Luleå 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)

Första perioden:
0-1 Andreas Falk, 1-1 Daniel Paille (Jonathan Granström).

Andra perioden:
2-1 Daniel Paille, 2-2 Bill Sweatt (Jan Sandström, Tim Kennedy).

Tredje perioden:
3-2 Ponthus Westerholm (Pathrik Westerholm, Marc Zanetti), 4-2 Sebastian Enterfeldt (Jacob Blomqvist, Johan Alcén), spel fem mot fyra, 5-2 Oskar Lindblom (Daniel Paille), mål i tom målbur.

Skott: 36-29 (9-7, 15-13, 12-9).
Utvisningar: Brynäs 4 minuter. Luleå 12 minuter.
Domare: Pehr Claesson och Johan Gossas.
Publik: 3.917.

Dragskott.nu tippar kvällens SHL-matcher


Brynäs - Luleå

Matchtips: 1.
En mycket oviss match. Brynäs har mycket att bevisa efter två förluster på de tre senaste matcherna. Luleå - med ett magnifikt målvaktsspel som främsta vapen - kan ståta med två vinster i följd och är favoriter. LHF brukar å andra sidan ytterst sällan vinna i Gävle. Traditionens makt är stor och känslan är att Brynäs styr upp det här till slut.

***

Färjestad - HV71

Matchtips: 2.
Färjestad är i gungning efter två nederlag i följd i SHL. HV71 blir ett stort kraftprov. Smålänningarna imponerande i form av att köra över Skellefteå totalt i lördags. Tipset utgörs av att HV71 drar det längsta strået i kväll. Mycket tack vare lagets vassa offensiv.

***

Linköping - Leksand

Matchtips: 1.
En tämligen enkeltippad sammandrabbning. Linköping vände den negativa trenden i SHL nu senast genom att bortabetvinga Brynäs. Leksand har fortfarande inte vunnit en enda SHL-match den här säsongen. LHC är starkare på alla fronter och hemmaplansfördelen betyder mycket. Tipset är att östgötarna vinner med minst två mål.

***

Djurgården - Skellefteå

Matchtips: X.
En väldigt svårtippad match mellan två lag som har haft det tungt på sistone - delvis på grund av skadebesvär. Skellefteå har ett bättre lag, men Djurgårdens hemmaplansfördel betyder mycket. Känslan är att Dif får med sig minst en pinne från den här sammandrabbningen.

***

Frölunda - Växjö

Matchtips: 1.
Frölunda är på jakt efter lagets fjärde vinst i följd i SHL. Möjligheterna är mycket goda. Växjö har två raka förluster. Lakers har dock hängt med bra rent spelmässigt i dessa bataljer och det är upplagt för en jämn batalj i kväll. Tipset är emellertid att Frölunda blir för svåra den här gången. Mycket tack vare västkustlagets höga offensiva kapacitet.

Dragskott.nu tippar kvällens matcher i HockeyAllsvenskan


Bik Karlskoga - Björklöven

Matchtips: 1.
Bik Karlskoga är utan tvivel favoriter i kväll. Två vinster i följd - nu senast hemma mot namnkunniga AIK - är ett bra facit. Björklöven har fått en bedrövlig serieinledning och förlorat sex av sju bataljer. Lägg därtill att Bik är hemmastarka och har ett bättre lag. Värmlänningarna lär inte tappa en enda poäng i den här sammandrabbningen mot defensivt svaga Björklöven.

***

Timrå - Södertälje

Matchtips: 1.
Serietvåan Timrå jagar en återtagen serieledning. Möjligheterna är mycket goda. Tik kan stoltsera med sex vinster på de sju senaste matcherna och har ett bättre lag än Södertälje i allmänhet. SSK har dessutom förlorat tre av de fyra senaste matcherna. Därmed inte sagt att Södertälje ska räknas bort. Det var starkt att ta en poäng borta mot Modo nu senast och kapaciteten är relativt hög. Tipset är dock att hemmastarka Timrå blir för svåra den här gången.

Timrå håller inte publikbudgeten

Timrå har varit väldigt framgångsrika i HockeyAllsvenskan så här långt, men publiktillströmningen är en besvikelse.

Tik har budgeterat för 2.800 åskådare i snitt per match, men snittet ligger för närvarande bara på 2.647 åskådare.

Det ska dock tilläggas att publiksnittet är mycket högre än vid motsvarande tidpunkt förra säsongen.
- Känslan är ändå att vi inte är riktigt nöjda, men vi hoppas det ska kunna öka lite mer eftersom det känns så bra och sporten går så bra som den gör, säger marknadschefen Patrik Bylund till Sundsvalls Tidning.

Linköping betalar en del av Västerviksstjärnans lön

Jörgen Karterud är för tillfället utlånad till Linköping till följd av LHC:s skadeproblem, men tanken är att norrmannen ska representera Västervik större delen av säsongen.

VIK-sportchefen Tomas Lind om vad som gäller.
- Han har ett hockeyallsvenskt kontrakt och är skriven hos VIK. Däremot hjälper LHC till med lönen. De tror mycket på honom och hoppas så klart på att använda honom fullt ut i SHL nästa säsong. Men innan dess vill de att Jörgen ska utvecklas och få mycket istid i Västervik, han får ju en helt annan roll här, säger Tomas Lind till VT.

Kartetud kommer inte spela med Västervik på fredag, men Tomas Linds förhoppning är att den 22-årige forwarden - som har fyra "karensdagar" när det handlar om att flytta mellan klubbarna - är tillbaka i laget på söndag.


Södertäljes tränare är förvånad över Västerviks succé

Södertälje har gjort bra ifrån som nykomlingar, men Västervik - tillika det andra nykomlingslaget i HockeyAllsvenskan - har varit på en helt annan nivå hittills.

Hela 18 poäng på sju matcher och serieledning talar sitt tydliga språk.

SSK-tränaren Mats Waltin är överraskad över VIK:s framfart.
- Ja, det är jag. Inte trodde jag att de skulle tuffa på i den här farten. De spelar en jättebra ishockey, de kombinerar fart och effektivitet och hårt jobb. Det är kul och spana in hur mycket små saker gör en stor skillnad, säger Mats Waltin till LT.

Mats Waltin är däremot inte överraskad över att Timrå - laget som Södertälje möter i kväll - krigar i toppskiktet, berättar han för tidningen.

Daniel Larsson: "Jag har mycket mer att ge på SHL-nivå, så jag siktar inte på att gå nedåt i stegen där"

Daniel Larssons kontrakt med Luleå gick ut i våras och den Tre Kronor-meriterade målvakten har fortfarande inte hittat någon ny klubbadress.

Den 30-årige burväktaren - som för närvarande tränar med Division 2-laget Boden - är dock optimistisk inför framtiden.
- Jag känner att jag har mycket mer att ge på SHL-nivå, så jag siktar inte på att gå nedåt i stegen där. Vi hade lite planer inför den här säsongen på att testa livet utomlands, men vi har inte hittat någon lösning. Det har varit några utländska klubbar som haft någon öppning på grund av skador och liknande, men det är ingenting som blivit riktigt på allvar än, säger Daniel Larsson till Hockeysverige.se.

Larsson tror att det faktum att många klubbar har ekonomiska problem ställer till det för de rutinerade pjäserna.
- Det är många klubbar som haft problem med sin ekonomi, och då blir det tufft när de ska plocka in en etablerad keeper. När man spelat på hög nivå under en lång tid står man trots allt i en viss grad i löneskalan. Därför tror jag många lag hellre chansar med ett oprövat kort, för att det är bra ekonomiskt. Så det är verkligen en tuff och konkurrenskraftig marknad för oss målvakter, säger bodensaren.

Daniel Larsson har flera SHL-säsonger på meritlistan och blev utsedd till ligans bästa målvakt säsongen 2007/2008 under tiden i Djurgården.